GULASZ Z CHARDONNAY

Przed świętami jak zwykle wiele gotowania i przygotowywania różnych posiłków. Co jakiś czas robię sporo gulaszu, który można zamrozić w dużych pojemnikach i potem wyciągać do ziemniaków, ryżu lub makaronu. Potrzebny jest kilogram schabu i kilogram świeżej szynki. Mięso kroimy w kostki i przypiekamy z niewielką ilością oliwy z oliwek i z pestek od winogron. W trakcie opiekania solimy, dodajemy pieprz, nieco zmielonego oregano i bazylii, szczyptę przyprawy tureckiej (cynamon, imbir, kminek i słodka papryka), kilka ziarenek angielskiego ziela i parę liści laurowych. Do mięsa dolewamy kilka szklanek niegazowanej wody mineralnej, szklankę białego wina (np. Chateau Chardonnay lub Bordeoux Blanc,) wrzucamy też cztery kostki bulionu warzywnego. Gotujemy pod uchylonym przykryciem przez godzinę, po czym garnek odstawiamy z ognia i przykrywamy. Teraz mamy czas na wykonanie zagęszczacza warzywnego – miksujemy pół kilograma twardych ogórków kiszonych, dużą czerwona paprykę, jedną pietruszkę i pół dużego selera, łodygę kopru włoskiego, dużą cebulę, kilka ząbków czosnku. To wszystko wlewamy do mięsa i dalej gotujemy, dodając też dwa 100 gramowe koncentraty pomidorowe. Musimy dolać tyle wody mineralnej, by nic nie przyklejało się do garnka, przez cały czas gotowania (jakieś pół godziny) musimy też uzupełniać wodę i co jakiś czas mieszać wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Gdy woda się wygotuje, sos zgęstnieje i będzie miał gulaszowy smak, który można wzmocnić dowolnie czarnym i białym pieprzem, startym imbirem lub ziarenkami smaku (uwaga – są bardzo słone). Zwolennicy dań typu hot, mogą dodać pieprz Cayenne lub chili, ale ostrożnie, bo można zepsuć całe danie. Gulasz wybornie smakuje też z dużą białą fasolą, makaronem ryżowym lub świeżym pieczywem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: