JARZĘBINA

Jak pięknie dojrzewają owoce jarzębiny (Sorbus aucuparia), jak są wyraziste pośród gałązek i charakterystycznych, podłużnych, skrętoległych listków. Przystaje przed drzewami i fotografuję tę rozpustę natury, znak nieustannego wzrastania, przybierania masy i zmiany koloru, z zielonego na czerwony. Zimą ptaki będą miały co jeść, choć owoce pomarszczą się i skruszeją, nie stracą swoich wartości odżywczych. Właściwa nazwa tych drzew to jarząb pospolity albo zwyczajny i natkniemy się na nie w całej Europie, na Syberii oraz w południowo-zachodniej Azji. Jarzębiny mają podobny cykl rozwojowy jak człowiek – rosną i owocują blisko sto lat, a potem usychają, niszczeją, rozpadają się w pył. W międzyczasie ich owoce, rozniesione przez skrzydlatych podróżników, pchnięte przez strumienie wody podczas wielkich ulew, znajdą zagłębienia w ziemi i staną się nowymi krzewami lub drzewami. Nie wszyscy wiedzą, że te czerwone kuleczki są trujące i dopiero przemrożenie, albo zanurzenie ich we wrzątku, pozbawia je kwasu parasorbinowego. Znajdziemy w nich bogactwo karotenu i wiele witamin, także cukier i pektyny, które dobroczynnie zadziałają na wątrobę, pamięć i układ trawienny. Pośród gałęzi jarzębiny zaobserwujemy drozdy, gile, jemiołuszki, a nawet gołębie, ale może pojawić się wiele innych gatunków zgłodniałych ptaków.



2 Komentarze

  1. Piotr Bagiński said,

    2011/08/30 @ 20:20

    To największy przysmak moich papug. Wszystkich 15 gatunków.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: