ROGAL OBFITOŚCI

Dawno nie podawałem moich przepisów kulinarnych. No to powiem, co dzisiaj zrobiłem na obiad… Chodzi o tzw. rogal obfitości, ze specjalnym nadzieniem. Najpierw przygotowujemy ciasto jak na pizzę, a więc do miski lejemy pół litra wody, pięćdziesiątkę oleju, dodajemy też ćwierć kostki masła i pół kilograma mąki tortowej. W wodzie rozpuszczamy kostkę drożdży i wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić. Odstawiamy je na kilka minut do zaciemnionej szafki, by wyrosło. Teraz następuje przygotowanie farszu, w zależności od tego, co akurat mamy pod ręką, zawsze jednak dodajemy jakiś rodzaj sera (najlepiej sprawdza się edamski lub mozarella). Ja dzisiaj wykorzystałem sporo mięsa z polędwiczek wieprzowych, które zostało z wczorajszego obiadu. Możemy już wyciągnąć ciasto z szafki i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Następnie wycinamy równe okręgi o średnicy 10 cm, np. głęboką miseczką. Teraz rozrywamy polędwiczki na strzępy i pakujemy do ciasta razem ze złożonym plastrem sera, doprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym, kardamonem lub szafranem i zamykamy rogal, ściskając oba brzegi i formując ładny kształt. Tak samo można do rogala załadować borówki amerykańskie, wiśnie, ananasa lub banana, w ogóle wszystkie owoce wchodzą w grę. W tym przypadku nie zapominamy o serze, ale sypiemy też nieco cukru, odrobinę cynamonu lub wciskamy kilka kropel soku z limonki. Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza póki rogale nie zrobią się brązowe. Jeśli mamy farsz mięsny możemy na chwilę wyjąć blachę położyć kawałki sera na ukształtowanych daniach i znowu wstawić do pieca na ostatnie dwie minuty. Jeśli wnętrze wypełniliśmy owocami, możemy posypać rogale cukrem na wierzchu i także wstawić je jeszcze na kilka minut, póki sacharoza nie zacznie się karmelizować. Uwaga na kalorie…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: