PLACKI ZE ŚLIWKAMI I FETĄ

Dla osób lubiących placki ziemniaczane podaję mój przepis na nieco ciekawsze danie tego rodzaju. Na początku obieramy cztery duże ziemniaki i żeby nie męczyć się tarciem ich na tarce, kroimy je w niewielką kostkę, a potem wrzucamy do miksera. Dodajemy też do tego pojemnika dwa jajka, szczyptę soli i pieprzu, nieco cukru waniliowego, i pół łyżeczki sproszkowanego czosnku z oregano, dalej jeszcze łyżeczkę małą cebulę, miodu i dwa plastry żółtego sera (np. Gouda). Dorzucamy też jedną małą marchewkę, dodajemy szklankę wody i szklankę mąki wrocławskiej oraz dużą łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko razem miksujemy trzy, cztery minuty. Tak mamy już przygotowany główny składnik placków, który wylewamy na rozgrzaną patelnię, którą pokrywamy równomiernie oliwą z oliwek (nie za dużo). Po wylaniu z pojemnika miksera dwóch, trzech eliptycznych powierzchni ciasta, formujemy je przechylając patelnię. Przed smażeniem przygotowujemy to, co położymy na placki przed podaniem. Wrzątkiem polewamy rodzynki sułtańskie i pozwalamy im namoknąć. Potem, gdy lekko nasiąkną wodą, odcedzamy je i wrzucamy do półmiska, dodajemy pokrojone w kostki śliwki węgierki (muszą być dość twarde), także w niewielkie kostki kroimy ser feta, trzy ząbki czosnku i dziesięć migdałów. Dodajemy trochę miodu spadziowego lub akacjowego (płynnego), wszystko delikatnie mieszamy, tak by nie zmiażdżyć kostek fety. Po upieczeniu placków, posypujemy je zmielonym żółtym serem i nakładamy jeden centymetr naszego specjalnego musu. Na koniec na każde danie, na środku przybrania, nakładamy dużą łyżką trochę gęstej śmietany, posypujemy sitka  malutką ilością (rodzaj mgiełki) kurkumy i cynamonu i… już… niebo w ustach. Zapewniam…, choć przestrzegam też, że danie ma sporo kalorii…

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: